Norsk Retrieverklubb

Norsk Retrievermesterskap i jakt

Kristiansand Golfklubb klokken 0700 lørdag 3.september.

Mens folk flest nyter en sen morgen i sengen har hundefolk en helt annen oppfatning av hvordan fridager skal brukes. Plassen foran klubbhuset er i ferd med å fylles opp. Ikke av det vanlige klientellet med tidlig tee-time, golfkøller og lette golfsko. Nei, her er køllene byttet ut med hagler, golfballene med grønne lerretspølser og skoene med solide grønne sjøstøvler. Dette må da være en golfbanes største mareritt? Og hvordan havnet vi her??

Norsk Retrievermesterskap i jakt, 3. – 4. september 2016
(Tekst: Tove Nina Klemmetsrud / Hedvig Ihlen, foto: Dag Wennesland)

Kristiansand Golfklubb klokken 0700 lørdag 3.september.
Mens folk flest nyter en sen morgen i sengen har hundefolk en helt annen oppfatning av hvordan fridager skal brukes. Plassen foran klubbhuset er i ferd med å fylles opp. Ikke av det vanlige klientellet med tidlig tee-time, golfkøller og lette golfsko. Nei, her er køllene byttet ut med hagler, golfballene med grønne lerretspølser og skoene med solide grønne sjøstøvler. Dette må da være en golfbanes største mareritt? Og hvordan havnet vi her??

apningssermoni

Vi spoler ett år tilbake.
Norsk Retrieverklubb avdeling Agder og avdeling Rogaland har blitt enige om å dele oppgaven som teknisk arrangør for Mesterskapshelgen 2016, det årlige norske jaktmesterskapet for retrievere. Når spørsmålet kommer om hvem som kan være med å hjelpe til er jeg rask til å melde meg, for som mangeårig styremedlem i Rogaland vet jeg hvor avhengige vi er av den frivillige innsatsen for å lage gode arrangementer. Dessuten er det en unik mulighet til å komme tett på retrieveren i sitt rette element og lære av de aller beste så det var ingen grunn til å nøle. Ferien for 2016 ble raskt tilpasset ved hjelp av en fleksibel husbond og så var det bare å vente…

Tilbake til klubbhuset.
Selv om klokken bare så vidt har passert syv, har arrangementskomiteen tydeligvis allerede vært i sving en stund og snart har vi effektivt fått tildelt våre oppgaver på de 10 postene som er satt opp ute i området rundt golfbanen. Selv har jeg fått oppgaven som «steward» på vannposten for begynnerklassen og åpen klasse og som debutant i denne rollen var jeg spent på om jeg ville klare å holde orden på de nærmere 80 ekvipasjene som skulle innom denne posten i løpet av dagen.

Det nærmer seg konkurransestart og de ca 150 frammøtte retrieverne og førerne deres  samler seg ved klubbhuset for den høytidelige åpningen av mesterskapet. Det er ikke fritt for at jeg blir stolt på retrieverens vegne når nasjonalsangen spilles og det ikke høres en lyd fra alle hundene som sitter rolig, men fokuserte og venter. Dette er kjennetegnet på en veltrent retriever.

Arrangørene ønsker velkommen, dommerne presenteres, deltagerne blir fordelt på de ulike postene og snart er teamet vårt bestående av dommer, skytter, kaster og steward på vei ut til posten vår for å ta imot de første deltagerne.

dommerne
Dommerne:

Stewardens jobb
Mitt forholdt til steward-begrepet begrenser seg til dem vi vanligvis treffer i luften, men jeg skulle snart se likhetene. Det ble både peking og dirigering i beste «nødutgang»-stil, beroligende småprat med litt nervøse debutanter og oppmuntrende ord til dem som ikke fikk det helt til denne gangen. Og selvsagt koordinering med kapteinen, dommer Walter Mygil, for å bidra til en effektiv avvikling av øvelsen og innsamling av resultater. Serveringen begrenset seg riktignok til en gul tennisball med deltagerens nummer på, et smart hjelpemiddel for å holde orden på startrekkefølgen på posten.

Dagens utfordring for mange deltakere
Denne dagen skulle det vise seg at posten vår, en såkalt » enkeltmarkering på vann» ble en utfordring for mange av deltagerne. For de uinnvidde i jaktsjargongen innebærer det et skudd mot en tenkt fugl, den tidligere nevnte grønne lerretspølsen (dummy på fagspråket) får gjøre jobben som stand-in og kastes ut i vannet i den retningen skuddet gikk. Hunden skal sitte rolig mens skuddet går, merke seg hvor «fuglen» faller og hente den på land raskt og effektivt når den får beskjed. Men å finne dummyen blant vannliljer og annen vegetasjon, i motlys og medvind var det ikke alle som taklet like godt. Arbeidslysten og viljen til å bringe noe hjem til matmor eller matfar var imidlertid så stor at det var vanskelig for noen å gi opp når hjemsignalet kom. Sjarmprisen tror jeg må gå til hunden som i mangel av dummy plukket med seg en pinne på vei inn og avleverte perfekt til fører som tok det hele med godt humør!

hopper

Positive og hyggelige mennesker
Positive, hyggelige mennesker
preget hele dagen. Det var ingen som klaget til tross for at ventetiden på posten en periode ble ganske lang mens de firbeinte kjempet seg gjennom vannliljeåkeren. Når køsystemet fikk slagside og sendte alle de gule tennisballene nedover i skogen ble steward litt varm i toppen, men deltagerne tok det pent, hjalp til å gjenopprette rekkefølgen og tok ventetiden med den tålmodigheten og roen som preger en god jaktekvipasje. Når haglen sviktet på begge løpene imiterte skytteren skuddet med et klart og tydelig «pang» mens hund og fører løste oppgaven som om ingenting var skjedd. Kasteren slapp også å ta turen til treningsstudio etter å ha padlet ut i kano etter et stort antall tapte dummyer i løpet av dagen.

Grunnomgangen ferdig
Når alle ekvipasjer hadde vært gjennom sine fem poster, var det opp til sekretariatet å regne seg frem til hvem som skulle få gå videre til semifinalene på søndag. Det var lite som skilte de beste fra hverandre så det lå an til en spennende og åpen konkurranse dagen etter. Vinneren av åpen klasse ble kåret etter lørdagens working test og i år var det Ove Simonsen med Lærkereden’s Heimdal som stakk av med seieren. Semifinalistene i unghundklassen og eliteklassen ble så ropt opp i katalogrekkefølge. Ingen fikk vite sine poengsummer – den spenningen skulle utløses under festmiddagen seinere på kvelden!

Festmiddag
104 personer møtte opp til grillbuffet på Lanternen restaurant på Hamresanden. Der ble vi behørig traktert med god mat og godt drikke. Styret var representert ved Magnus Ånsløkken som holdt en liten tale og delte ut blomster til MH-komiteens medlemmer. Endelig til slutt ble plasseringene og poengsummene i unghund- og eliteklassen offentliggjort til høylytt jubel!

labrador-semi

Semifinaler og finaler
Søndagens semifinaler og finaler for unghund- og eliteklasse var lagt til Hamresanden camping. Kanskje ikke det vanligste sted å legge en jaktprøve siden området var flittig brukt av turgåere og campingturister, så det var nok noen som ble litt overrasket når hagleskuddene smalt og døde fugler ble kastet rundt omkring i busker og kratt. Men igjen imponerte hundene som under kyndig styring jobbet fokusert med arbeidsoppgavene sine til tross for at publikum befant seg bare noen få meter unna. De forbipasserende hundene hadde nok større problemer med å takle situasjonen…

Etter to lange konkurransedager med små marginer kunne endelig Norsk Unghundmester, Norsk Veteranmester og Norsk Retrievermester kåres. Begge (nå ble jo Veteranmester og Retrievermester samme hund!) verdige vinnere som viste hvor «lett» det tilsynelatende kan gjøres når samarbeidet fungerer og utallige treningstimer har blitt lagt ned for at hunden skal takle de ulike utfordringene.

Norsk Unghundmester ble Brown Hunt’s Remix med fører Nana Hingelberg. Norsk Veteranmester og Norsk Retrievermester ble MULTICHAMP Lærkereden’s Ask med fører Ove Simonsen.

vinner
Ove Simonsen med sine hunder

Tusen takk til arrangementskomiteen som hadde lagt ned et utall dugnadstimer gjennom mange måneder for at de 170 påmeldte fra inn- og utland skulle få en flott konkurranse og en god opplevelse helt til siste detalj. At været viste seg fra sin beste side bidro nok til at stemningen blant både utøvere og arrangører holdt seg på topp.

Tusen takk til de ti dommerne som loste deltagerne trygt gjennom begge prøvedagene med hjelp av lang erfaring, ro og humor og som samtidig la til rette for at publikum kunne få se de flotte finaleprestasjonene på nært hold.

Tusen takk til alle deltagerne som viste oss flott retrieverarbeid i feltet som inspirerte oss til mer trening av våre egne håpefulle.

Og sist, men ikke minst: Tusen takk til dobbeltmester i Veteran- og Eliteklassen, Ove Simonsen fra Danmark med MULTICHAMP Lærkereden’s Ask, som demonstrerte for oss alle at det er mulig å være aktiv med retrieveren selv om man har passert sin første og kanskje andre ungdom. Det gjelder bare å «holde i rattet» mens hunden jobber!

lab-og-publikum

En liten oppfordring til slutt: Skulle du noen gang få tilbud om å være med som medhjelper på et slikt arrangement så håper jeg du takker ja – neste gang er det kanskje du som er avhengig av at andre stiller opp for at du og din hund skal få konkurrere.

Hjemmesitterne
Det er nå en gang slik at ting kan komme i veien slik at en ikke får delta på dette arrangementet; løpetid på tispene kan ikke alltid kontrolleres, familiære grunner eller at en rett og slett bor for langt unna til at det lar seg gjøre å reise. I år har vi tenkt på disse ved å sende «live» fra en av postene på lørdag samt semifinaler og finaler på søndag. Det viste seg å være en fulltreffer og her er et par av hjemmesitternes kommentarer:

«For meg som bor så langt fra de store begivenhetene/konkurransene som foregår sørpå, var det helt fantastisk å få følge med «live». Synes det var imponerende at det ble filmet og kastet av samme person på post 4. Det som var filmet fra semifinalene og finalene var helt topp. Veldig bra at det ble fortalt hvilken ekvipasje som gjennomførte oppgavene. Selv om jeg bor i Nord Norge, kjenner jeg til en del av de som startet, så det var ekstra morsomt! Satt stor pris på live-sendingene! Håper det blir sendt «live» i fremtiden også!»

                                                                                  Evy Birkestrand Johansen

kast

«Jeg endte dessverre som en av hjemmesitterne i år, og det var utrolig morsomt å kunne følge mesterskapet via direktesending på FB.

Kommentator (Solveig) gjorde en super jobb også, slik at vi ble skikkelig oppdatert på status og hvordan de forskjellige lå an. Det ble nesten som å være der – et lite plaster på såret når man ikke selv kunne delta.»

                                                                                  Brit Haarklou Mathisen

solveig
Solveig filmer semifinale i MH16

De tre beste i hver klasse

Begynnerklasse

  1. Brown Hunt’s Remix, m/fører Nana Hingelberg, DK
  2. Sort Guld Estate Diamond, m/fører Line Moen, N
  3. Lucky Labrador’s T Titanium, m/fører Per Hjermitslev, DK

Åpen klasse

  1. Lærkereden’s Heimdal, m/fører Ove Simonsen, DK
  2. Huntingmate Brasses Fai, m/fører Håkan Bergman, N
  3. Lene’s Keeper, m/fører Marie Louise Meisner, DK

Unghundklassen

  1. NUMJ’16 Brown Hunt’s Remix, m/fører Nana Hingelberg, DK
  2. Lucky Labrador’s T Titanium, m/fører Per Hjermitslev, DK
  3. Sort Guld Estate Diamond, m/fører Line Moen, N

Veteranklassen

  1. NRMJ’16 MULTICHAMP Lærkereden’s Ask, m/fører Ove Simonsen, DK

Eliteklassen (Retrievermester)

  1. NRMJ’16 MULTICHAMP Lærkereden’s Ask, m/fører Ove Simonsen, DK
  2. NJCH NRMJ’15 NEV-15 Meadowlark Ballyrush, m/fører Per Lier, N
  3. Reedsweeper’s Tex Takida, m/fører Helena Lindström, S

Til slutt vil vi få takke sponsorene våre: Royal Canin, Qrutrøk, Magnor glassverk, Canelana og Kruse Smith.