Norsk Retrieverklubb

Om rasen

Om rasen

En curly coated retriever er aristokraten blant retrieverrasene, og den eldste retrieverrasen. Den er intelligent, balansert og smidig med utholdenhet og styrke. Den har sin bakgrunn som vannapportør og er en allsidig og aktiv brukshund som raskt finner sin plass i familien, som den setter høyest av alt.

Har du flere spørsmål om rasen? Kontakt raseråd curly

Aristocurl's Noblessa (Mumsi) og Racycurls Borgeskogen (Ullrik)
Aristocurl’s Noblessa (Mumsi) og Racycurls Borgeskogen (Ullrik)

Intelligent og viljesterk

Curlyen er en intelligent og viljesterk hund. Den liker å spille på lag med eier og setter pris på en rettferdig og positiv ledelse. Den knytter seg til familien sin og er ofte ikke spesielt interessert i fremmede. En curly elsker å jobbe, er viljesterk, utholdende og robust.

Curlyen er en dyktig apporter. Dens bruksområde er primært som apportør på fuglejakt, men den er også godt egnet til annen hundesport og som familiehund. Dette er en sosial og familiekjær hund som trenger å få arbeidsoppgaver og utfordringer.

Rasen er relativt fåtallig i Norge. Den vekker oppsikt med sitt vakre hode, kraftfulle kropp og de karakteristiske krøllene. Pelsen er lettstelt og skal ikke børstes eller kammes. Noe klipping kreves før utstilling, eller om pelsen på ørene blir for lang.

Rasestandard Curly coated retriever

Helse og pelsstell

Rasens opprinnelse

Curlyens opprinnelse er uklar, men man mener å kunne trekke tråder flere hundre år tilbake og den er den eldste av de europeiske retrieverrasene. Det finnes flere varianter av hunder med en pelsstruktur lignende curlyens. I England fantes the old water dog, en nå utdødd rase. The old water dog var en kraftig bygget hund med den typiske krøllete pelsen som var ugjennomtrengelig for vann. Hva som senere ble krysset inn for å få frem rasen curly coated retriever er usikkert, men man vet at irsk vannspaniel har spilt en rolle, i tillegg til St. Johnshunden (som også er en utdødd rase). Kobberstikk fra 1810 – 1820 årene viser en hund som umiskjennelig ligner den rasen vi i dag omtaler som curly coated retriever.

Alt i 1873 begynte den Engelske Kennel Club å stambokføre curlyene. Til å begynne med ble rasen slått sammen med wavy coated retriever, men året etter skilte man rasene. Curlyen var på den tiden en meget populær jakthund. Vi kan vel nesten si at slutten av 1800-tallet var curlyens gullalder. Den var umåte populær som jakthund, og var utbredt over hele England. Det het seg at en sunn og typisk curly var den beste jaktkamerat, den var vakker og kunne kombinere fart, mot og intelligens med en god nese og et usedvanlig godt syn. Rasen hadde en enestående evne til å bedømme den skutte fugls nedslagsfelt, og pga. sin gode hukommelse kunne den apportere flere fugler skutt i samme serie.

Mange bruksområder

Ikke rart at den var populær. Den var også skattet som vakthund, og fortellinger sier at sigøynerne i Syd-England hadde en stamme curlyer som kun ble brukt som vakthunder. Bruksområdene var mange. Hos de engelske fiskerne ble rasen brukt som skipshunder. De trengte en hund som kunne svømme i land med kastelinene til båtene. En god skipshund skulle heller ikke vike av veien for å apportere en and eller gås, hvis det skulle bli dagens middag.

To verdenskriger med de magre 20-30 årene i mellom, gjorde at hundehold og oppdrett ikke lenger var høyt prioritert og rasen gikk sterkt tilbake. Etter annen verdenskrig ble det på nytt blåst liv i rasen. Spesialklubben ble startet opp igjen av General Lance som uten tvil kan sies å være curliens «redningsmann». Hans «Sarona» hunder ligger bak de fleste av dagens curlyer.

ao7

Den norske historien

De første curlyene kom til Norge først i 1973. I løpet av de neste årene ble det importert flere hunder fra England, og det er disse første importer som har dannet grunnlaget for rasen i vårt land. Curlyen er ingen tallrik rase, med svært få registreringer de siste årene må den anses for å være relativt sjelden. En liten gruppe entusiastiske oppdrettere har etter hvert etablert en stamme av eksteriørmessig internasjonal høy kvalitet.

Oppdretterliste

leo2

Sunnhet

Norsk Retrieverklubb er tilsluttet NKKs bekjempelsesprogram for HD (hofteleddsdysplasi) og det innebærer krav om kjent HD-status hos foreldrene for registrering av valpekull. Retrieverklubben har i tillegg krav om undersøkelse av foreldrene for arvelige øyesykdommer før et valpekull kan oppføres på valpelisten.

Det er utarbeidet retningslinjer med kriterier for avlshunder og godkjente paringer i NKK.  I tillegg er det utarbeidet en rasespesifikk avlstrategi med mye informasjon om rasen.

Retningslinjer for oppføring på valpelisten til Norsk Retrieverklubb

Rasespesifikk avlsstrategi Curly

Helse

Det er viktig å huske på at enhver hund kan bære på sykdomsanlegg eller selv bli syk, til tross for at den har friske foreldre. Klubbens oppdrettere legger ned mye arbeid i å avle frem friske hunder som kan leve et langt og lykkelig liv.

Sierra og Alma
Sierra og Alma