Norsk Retrieverklubb

BLANDINGSHUNDAVL

Raseråd Golden får ofte spørsmål om hva vi synes om såkalte desingerhunder og den såkalte rasehunden  «Goldendoodle».

Raseråd Golden tar sterk avstand fra å bruke vår herlige rase til å lage slike blandingshunder.

Problemet med disse hundene er, slik vi ser det, først og fremst måten de blir markedsført på av mange. Det er et skolebokeksempel på villedende markedsføring. Ikke bare koster de like mye som en rasehund, og blir solgt som om det var en rasehund – men verre er det at den blir markedsført som den perfekte hund. «Løp og kjøp! Nå!»

Om Goldendoodle kan du flere steder lese følgende:

 

 • Den er glad
 • Den elsker mennesker, og barn spesielt
 • Den er ikke aggressiv
 • Den er svært intelligent
 • Den er sosial
 • Den røyter ikke
 • Den er allergivennlig
 • Den er lærevillig
 • Den er den perfekte familiehund
 • Den blir gjerne med på alle familiens aktiviteter, i skog, på vann, i båt, på skitur eller på kafe, men tar også til takke med sosialt samvær
 • Den er fysisk frisk
 • De blir solgt som at det er en hunderase eller en hunderase under ettablering

 

NEI! Dette stemmer ikke!

Dette er virkelighetsfjerne påstander. Hunder er dyr, ikke maskiner. Det er derfor ikke mulig å gi slike garantier for noe dyr, heller ikke hunder. Det er kun objekter, ting, man kan gi slike garantier for, som at en vaskemaskin er brukervennlig eller skal virke i minst ti år.

Spesielt er påstanden om at disse hundene er barnevennlige, direkte farlig, og vil trolig øke sannsynligheten for at barn til syvende og sist blir bitt. Atferd er et resultat av gener og miljø, noe enhver seriøs oppdretter vet. Det er derfor umulig å love at hundene blir sosiale vesener som er glade i barn. Slik markedsføring motarbeider oss andre som jobber hardt for å få valpeeiere til å forstå at normal sosialatferd krever sosialisering, og ikke minst motarbeider det de seriøse oppdretterne av rasehunder som ikke vil love slikt av respekt for både hunder og sine medmennesker.

Her er det selvsagt viktig å holde tunga rett i munn. For en av fordelene med rasehunder kontra blandingshunder er nettopp at den generelle atferden er relativt forutsigbar. For eksempel kan man være ganske sikker på at en engelsk setter vil være opptatt av fugler, og at dansk-svensk gårdshund bjeffer når det kommer besøk. Men dette fordi vi gjennom ofte hundrevis av år har selektert dyr for en bestemt artstypisk atferd. I dette tilfellet henholdsvis jaktatferd og territorialatferd. Dette er atferd som er en del av arten hund, og som vi hos visse raser har avlet i en eller annen retning. Men for det første så finnes det ingen atferd hos hunden som kan brukes til å selektere fram egenskapen «glad i barn». Det gir ingen mening. Og selv hvis det var det – så ville disse blandingene sannsynligvis vært de siste som hadde denne egenskapen. Nettopp fordi det er blandinger, ikke et resultat av systematisk avl for visse egenskaper.

Ingen hunder er garantert greie mot barn. Gjenta setningen og si det til alle du kjenner.  

Det samme gjelder egenskaper som fryktsomhet og aggresjon. Dette er til en viss grad arvelig, men igjen må man drive systematisk avl skal man kunne styre det i en bestemt retning.

De blir også reklamert for at det er en godkjent rase eller en rase under ettablering, dette er ikke sant, FCI vil neppe godkjenne Goldendoodle som rase. Det finnes div. hundeforeninger slik som Master Dog Breeders and Associates som registerer blandingshunder(designerhunder) men dette er ikke en klubb som er godkjent av FCI og ofte er det at slike klubber  drives av personer som er kastet ut av godkjente klubber.

Det er ingen studier som viser at disse hundene er friskere enn andre raser. Hvis begge rasene har den samme genetiske sykdommen, vil det heller ikke hjelpe å krysse raser.

Det finnes ikke allergivennlig hunder

Det er ikke noe som heter allergivennlig hunder. Det finnes eksempler på at allergikere ikke reagerer på enkelte individer, det stemmer. Men det er rett og slett bedrageri å garantere for at alle valpene i et helt kull er allergifrie.

I en amerikansk studie fra 2011 sammenlignet de analyser fra hjemmene til mennesker med såkalte allergivennlige hunder (ikke kun labradoodles) og andre hunder – og fant like mange allergener i de to gruppene med hjem.

Pelstell kan også føre til store problemer, ofte får hundefrisører inn hunder som er så tovete i pelsen at de må barbere hele hunden.

Det eneste disse hundene er garantert perfekt for er lommeboka til de som avler på dem. Her må valpefabrikker nevnes, da mange slike hunder kommer fra slike. Valpefabrikker er et tema for seg, og heldigvis er det (ennå) ikke mange av dem i Norge, men de finnes. Dessuten skal det ikke mye søking på nettet for å se at det er mange kunnskapsløse hundeeiere som på hobbybasis etterlyser bestemte raser for krysningsavl. Trolig fordi det er så enkelt å drive den type avl, og like enkelt å selge dem ,og det for prisen av en rasehund. Lite jobb, mye penger – hva kan vel gå galt?

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680143/

https://www.grca.org/about-the-breed/articles/goldendoodles-grcas-position/

https://www.nrk.no/livsstil/_-allergivennlige-hunder-er-en-myte-1.7830862

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/canine-corner/201404/designer-dog-maker-regrets-his-creation