Norsk Retrieverklubb

Golden retriever

SE OPP FOR SVINDLERE

Vi er blitt gjort oppmerksom på at folk som er på utkikk etter Golden Retriever valp er blitt svindlet på Finn.no

Se etter denne logoen når du skal kjøpe valp.
Se etter denne logoen når du skal kjøpe valp.

For tiden er det ikke lett å få tak i Golden Retrievervalp, og det utnytter nå svindlere seg av.

Personer som har annonsert på Finn.no om at de ønsker seg Golden valp er blitt kontaktet av en person som sier han har valper tilsalgs og de kan få kjøpt hvis de betaler inn depositum på 10.000 kr. For å virke troverdig har svindleren  stjålet bilder, videoer, og stamtavler til kull hos en seriøs oppdretter og sendt disse på mail til potensielle valpekjøpere.  Så vær obs hvis dere har annonse på Finn.no  om at dere ønsker dere valp.

Har dere lyst på valp så er det beste å kontakte oppdrettere direkte, ikke på Finn eller på FB grupper.

Dette føyer seg inni rekken på hvorfor man bør holde seg unna Finn.no når man er på utkikk etter en bestevenn.

Raserådet har meget god oversikt over all handel av hund som inkluderer golden (enten som påstått renraset eller delvis blanding). Når du som kjøper velger å kjøpe en valp så ber vi dere tenke litt over følgende: hva er det egentlig dere støtter?
 • Er det en oppdretter som har klare målsetninger og krav for sin avl?
 • Er det en oppdretter som avler for det beste for rasen?
 • Følges klubbens avlskrav?
 • Ivaretar oppdretteren tispens velferd mtp alder for avl, antall kull osv?
 • Ivaretar oppdretteren et ansvar overfor rasen? Variasjon i avlsdyr, legger ressurser i å få helsetestet avkom?
Vi kan komme med noen eksempler på hva vi har sett til salgs på Finn:
 • Selger skriver at foreldre er friske og helsetestet, men legger ikke ved link til Dogweb så dette kan verifiseres. Vi har sett hunder med HD-D, AD-2, fysiske deformiteter mm gå i avl og hvor man påstår at foreldrene er friske.
 • Ingen øyelysning eller kjent PRA status.
 • Mor til kullet har kanskje akkurat rukket å bli 18 mnd, noen ganger også yngre. Golden er en rase som blir sent moden, man avler ikke med viten og vilje på en hund som er som et barn å regne! 2 ganger på Finn.no har det den seneste tiden vært valper tilsags der mor var/er henholdsvis 15 og 18 mnd gamle ved valpenes fødsel.
 • Tisper settes i avl så fort som mulig, oppdretteren har kull uten opphold i løpetid og vi kan se tisper som knapt har fylt 5 år og som allerede har hatt 4 kull.
 • Oppdrettere som bruker de samme hannhundene om og om igjen på sine egne tisper, og som gjentar kombinasjoner helt ukritisk.
 • Selgere som alternerer mellom å selge registrert kull/blandingskull for å maksimere antall kull på tisper, og de ender opp som avlsmaskiner.
Ville du fortsatt kjøpt valp fra slike personer om du visste alt dette….? Er dette noe du vil støtte mtp dyrevelferd og forvaltning?

Dere kan alltid sjekke informasjon om avlsdyr på Dogweb – sjekk gjerne hvilke kombinasjoner som har blitt gjort før og hvor ofte. BRUK ALLTID OPPDRETTERLISTEN TIL NORSK RETRIEVERKLUBB! https://retrieverklubben.no/golden-retriever/oppdretterliste/

Lurer dere på noe angående valpekjøp? Kontakt oss på golden@retrieverklubben.no