Aktivt Hundeliv!

Retrieveren som jakthund

Her kan du lese litt om retrieveren som jakthund.

Shanti. Foto: Evy Birkestrand Johansen

Shanti.
Foto: Evy Birkestrand Johansen

Retrieverene består av seks ulike raser:

Golden Retriever, Flat Coated Retriever, Labrador Retriever, Curly Coated Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller), og Chesapeake Bay Retriever.

Retrieveren tilhører gruppen apporterende fuglehunder. De er ikke aktive jakthunder som søker opp byttet.

Nova Scotia duck tolling (toller)  er den eneste retrieveren som har oppgave i forkant av skudd, da den kan benyttes til tolling for å lokke til seg sjøfugl.

Retrieverens jobb starter først når viltet er skutt. Mens jakten pågår skal retrieveren kunne sitte rolig å vente, uten å forstyrre jakten. Først på kommando skal den begynne å jobbe, og raskt og effektivt bringe viltet hjem til fører, enten det er dødt eller skadeskutt, eller om det ligger på land eller i vann.

Man trenger ikke være spesielt interessert i hverken våpen eller fugl for å drive med jakt som treningsform. Mye av treningen foregår med dummyer (ca 500 g tunge «tøyposer» fylt med sagflis/ sand eller annet egnet materiale), og man får kombinert lydighet og det å bruke hundens opprinnelige egenskaper, samt at man får muligheten til å komme seg ut i skog og mark.

Man må bestå en Kvalifiseringsprøve for å kunne starte på offisielle jaktprøver i Norge. Prøven er en enkel test for å se om hunden er moden for deltagelse på B-prøve, og legger vekt på lineføring, fri ved fot, sitt og bli, innkalling og apportering.

Fra og med 2019 er Kvalifiseringsprøven en bevegelig prøve som du må melde deg på via Dogweb. (Norsk Kennel Klub).

Her kan du lese mer om Retrieveren som jakthund: Jakt-med-Retriever pdf