Norsk Retrieverklubb

Venstresvinger mot kreft

Det var et uventet og vakkert syn vi fikk i utstillingsringen på Skarnes 1. pinsedag. Hunder fra jaktmiljøet i Osloavdelingen fylte nesten hele ringen i bruksklassen for labrador. Flere av jaktlabradorene stiller i eliteklassen i jakt, nå hadde eierne deres ligget i hardtrening på avdelingens utstillingstrening. Nå skulle de vise at de kunne mer enn å springe fort rett fram; nå var det venstresvinger og fargede sløyfer – ikke dummyer eller døde fugler – som gjaldt.

Hver vår er det tradisjon i Oslo at Utstillingskomiteen inviterer til utstillingstrening på Ekeberg. Årets utstillingstrening trakk flere deltakere enn noen gang, på det meste var mer enn 40 hunder med på treningene. Hele tre ringer måtte settes opp flere onsdager, dermed ble treningene nesten som ekte utstillinger. I år var det treninger fra 20. april fram til avdelingens utstilling 4. juni.

Samlet inn til Kreftforeningen

Selv om det var mange deltakere – var det én som manglet. Finn Arild Thorsen, flatoppdretter, dommer og gjennom mange år deltaker på utstillingstreningene, døde i desember (se Retrievernytt nr 1-2016). Derfor mobiliserte Utstillingskomiteen til innsamling for Kreftforeningen til minne om ham, og andre som har tapt kampen mot kreft. Alle som deltok på treningene ble oppfordret til å gi et bidrag på hver trening til Kreftforeningen.

Ekeberg er et populært turområde der mange går med hunden sin. For å kunne samle inn mest mulig var derfor treningene åpne for alle raser, og blant alle retrieverne deltok dermed både dalmatinere, terriere, pomeranian og blandingshunder.

I Utstillingskomiteen i Oslo er det noen erfarne utstillere som fikk bruk for all sin kunnskap til å veilede både litt trente og helt uerfarne utstillere og deres hunder. Ringene ble hver gang satt opp med ringbånd og dommerbord, og noen ganger med telt for ringsekretær og skriver. Hundene fikk miljøtrening i bøtter og spann, og erfaring i hvor tett det kan være i utstillingsringen.

Ubeskjedne lærere

Selv om de hadde forsøkt å lære fra seg alt de kunne om utstillinger, viser det seg at de gamle fortsatt er eldst. Da den store utstillingsdagen endelig kom høstet mange avdelingsmedlemmer og treningselever sløyfer og gode kritikker. Og lærerne selv hentet hjem klasseseire i golden og for toller – og gjevest av alt: Den nasjonalfargede BIS-rosetten. Ingen tvil om at Utstillingskomiteen i Oslo fortsatt har litt å lære bort. Og neste år blir det nok nye fellestreninger.

Takk til alle som bidro!

Helt til slutt…

Og hvordan gikk det med venstresvingene i labrador bruksklassen på Skarnes?

Vi vet ikke om det ga mersmak, men alle fikk godkjent farge på sløyfen – og kan fortsette jakten på championatet de setter aller høyest.