Norsk Retrieverklubb

Hva bør du trene på for å lykkes på Working Test?

Frank Hermansen har laget en fin forklaring på  :Hva bør du trene på for å lykkes på Working Test?  Her er det masse og tenke på før man skal konkurrere

Hva bør du trene på for å lykkes på Working Test?
Av Frank Hermansen, Jaktprøvedommer (FCI)Jeg har samlet noen eksempler på poster som kan møte deg som deltager i Begynnerklassen (BK) på Working Test. Felles for alle øvelsene er at de utvikler den naturlige «følsomheten» og samarbeidet mellom deg og hunden, i kombinasjon med markerings- og søksarbeid.
En del førere og trenere har etter min mening litt for stort fokus på markeringstreningen og dette kan skape utfordringer fordi hunden får for store forventninger i forhold til skudd og kast. Derfor anbefaler jeg at dere finner en balanse i treningen som er tilpasset hunden din, men hvor grunntreningen er en viktig del.
Jeg gjør oppmerksom på at dette kun er eksempler på øvelser i en WT, og ikke en «fasit» på hvordan prøveledere/dommere skal legge opp postene.
Tips! Når kobbelet er tatt av er hunden under bedømmelse. Det vil si at hunden ikke skal påvirkes med stemme eller bruk av andre signaler/godbiter når den sitter på post eller er under forflytning (fri ved fot). Unntakene er når du starter en øvelse med fri ved fot, da kan du si «fot» eller tilsvarende kommando, og når du kommer frem til posten kan du gi en «sitt og bli» kommando.

Enkeltmarkering og områdesøk
Dommeren forklarer posten og sier fra når du kan ta kobbelet av hunden. Det kommer et skudd og kast av en enkeltmarkering. Dommeren ber deg sende hunden og den henter markeringen. Når den er på vei hjem legges/kastes en skjult dummy i samme område som markeringen ble hentet. Det blir skutt et nytt skudd i retningen hvor dummyen er lagt ned, og dommer ber deg sende hunden på nytt til samme område.Området dummyene kastes i bør ha litt vegetasjon slik at dommeren ser at hunden utreder og holder seg i vitringsområdet. Søksområdet kan med fordel vitres inn med både skudd i vegetasjonen og med dummy.
Øvelsen er både en markeringsøvelse og en introduksjon til retningsbestemt områdesøk. Dommer vil bedømme markeringsevnen, søksinteressen, nesebruk og hundens evne til å holde konsentrasjonen og arbeide i vitringsområdet.
Øvelsen kan videreutvikles med at du først henter markeringen. Deretter beveger du og hunden dere enten sideveis eller du snur 180 grader og går 20-30 meter, slik at du får en ny vinkel eller avstand til søksområdet før skytteren skyter skuddet mot dummyen som er lagt ut, og du sender når dommeren gir deg lov.

Enkeltmarkering med fotgåing

Dommeren forklarer posten og sier fra når du kan ta kobbelet av hunden. Det kommer et skudd og kast av en enkeltmarkering. Du og hunden går sammen med dommeren 5-10 meter mot dummy og frem til stedet hvor hunden skal sendes for å hente markeringen. Området hvor dummyen kastes kan/bør vitres inn med både skudd mot vegetasjon og dummy før du begynner med øvelsen.

Hunden skal forholde seg rolig under alle situasjoner med skudd og fall, og den skal vente til du gir
apportkommando før den apporterer det du ber den om. I denne øvelsen prøves hundens ro, “følsomhet” og dens vilje/evne til å samarbeide med fører, samt markeringsevne.
Minnesmarkering med fotgåing Dommeren forklarer posten og sier fra når du kan ta kobbelet av hunden. Det kommer et skudd og kast av en enkeltmarkering mot en tydelig terrengreferanse (tre, busk og lignende). Hunden skal ikke hente apporten ennå. Du og hunden snur dere enten 180 grader bakover, eller 90 grader til en av sidene, og går fri ved fot 20-30 meter sammen med dommer frem til stedet hvor hunden skal sendes fra til minnesmarkeringen. Når dommeren gir klarsignal setter du hunden opp i retningen mot der du har sett apporten falle og viser hunden retningen og sender hunden.
Det er viktig at du som fører har fokus på hvor dummyen faller, slik at du kan vise hunden hvilken retning dummyen ligger. Hvis du vet at hunden sitter rolig og markerer kastet og følger deg når du begynner å gå, så vil du ha mye bedre mulighet for å markere hvor dummyer kastes, og kan støtte hunden.

64788663_10156148271677343_956501174008152064_o

Områdesøk
Dommeren forklarer posten og sier fra når du kan ta kobbelet av hunden. Det skytes to ganger uten kast til et område med vegetasjon. Hunden sendes for et områdesøk. Området kan med fordel vitres før og under prøven med skudd og dummyer inn i vegetasjonen.

Dette er en introduksjon til å sende hunden på et retningsbestemt søk i et avgrenset område og hunden bedømmes i forhold til hvordan den søker i angitt område og nesebruk.
En annen variant av samme øvelsen er at det skytes ett eller to skudd mot søksområdet, du snur hunden 180 grader og det skytes og kastes en markering. Dette er en minnesmarkering som skal hentes etter du først har hentet en eller to dummyer fra søksområdet.

 

Enkeltmarkering og minnesmarkering med fotgåing

Dommeren forklarer posten og sier fra når du kan ta kobbelet av hunden. Det er to par med skyttere/kastere med deg og hund i midten. Skytter/kaster-parene står 30-40 meter i hver sin retning fra deg og hunden. Første par skyter og kaster en enkeltmarkering mot en klar referanse. Hunden sendes ikke, men vendes 180 grader rundt og går sammen med dommer 5-15 meter til startsted for neste markering. Andre par skyter og kaster en enkeltmarkering som hentes direkte. Etter avlevering vendes hunden og sendes til minnesmarkeringen.
Øvelsen kan videreutvikles ved at hunden ikke henter noen av markeringene direkte og heller vender seg om etter andre kastet og sender mot den som først ble kastet, og deretter henter den andre. På denne måten blir begge markeringene minnesmarkeringer.
To enkeltmarkeringer som dobbel Dommeren forklarer posten og sier fra når du kan ta kobbelet av hunden. Det kastes en relativt kort dobbelt markering mot to klare terrengreferanser og med (veldig) god vinkel mellom apportene. Hunden henter dummyene i valgfri rekkefølge. Første apport bedømmes som en direktemarkering, mens nummer to er en minnesmarkering/områdesøk.Øvelsen kan videreutvikles ved at du og hunden går mot den dummyen som ble kastet først slik at det er klart for hunden at det er den som skal hentes først. Etter den er apportert går du tilbake til startsted og sender til den sist kastede. Begge apporter blir å regne som minnesmarkeringer.

 «Walk Up» med en hund i linjen Dommeren forklarer posten og sier fra når du kan ta kobbelet av hunden. Skytter og kaster går 15-20 meter på din og hundens venstre side og litt foran linjen. Når dommeren sier fra begynner du og hunden å gå fremover sammen med dommer. Under forflytningen skytes et skudd uten kast. Etter skytteren har meldt «bom» fortsetter dere å gå. Neste gang det skytes kastes det en markering som hunden får hente på dommers ordre.
64782314_10156149525877343_4120886421747662848_o
65179336_10156149937452343_2360920501586493440_o
jakt
Før vi går videre med flere øvelser. Her er noen råd om hva du ikke skal gjøre, og hva du bør gjøre på en WT, altså litt «etikette»:
    • Ikke fest startnummeret rundt beinet ditt
    • Ikke send hunden før du får lov av dommeren
    • Ikke send hunden to ganger (det er ikke tillatt)
    • Ikke snakk med hunden når den sitter på post eller går «fri ved fot»
    • Ikke bruk negativ (stemme)korreksjon av hunden (da er det rett ut!)
    • Ikke korriger hunden fysisk (da er det også rett ut!)
    • Ikke bruk ball/dummy/godbit i hånden som motivasjon når hunden er på vei tilbake med dummyen
  • Ikke bruk ball/dummy/godbit i hånden når hunden går «fri ved fot» eller på post
  • Ikke kast baller eller dummyer på venteplass!
Men du bør:
  • Vente til dommeren har avsluttet bedømmelsen av den forrige hunden før du går inn til start
  • Vente med å ta av kobbelet til dommeren har forklart oppgaven og du har forstått den
  • Vise «sportsmanship» (god sportsånd) mot alle involverte, og til enhver tid
  • Holde naturlig avstand til andre på venteplass. Ikke alle er like sosiale når de forbereder seg

frank-hermansen