Norsk Retrieverklubb

Aktivt Hundeliv!

Skal du kjøpe deg golden?

Golden Retrieveren er en av Norges mest populære raser med ca 800 registrerte valper i året.

For tiden merker oppdrettere at det er stor pågang av familier som har lyst på en Golden valp, ingenting er bedre en at folk vil ha «verdens beste rase» men med stor pågang av kjøpere, dukker det fort opp useriøse som mulig tenker profit istendenfor helse og gemytt, eller som ikke har den kunskapen som trengs for å være en oppdretter.

 

Golden Retrieveren er kjent for å være en ypperlig familiehund som også er  sunn i forhold til andre raser, grunnen til dette er at seriøse oppdrettere  har vært nøye med utvelgelsen av sine avlsdyr i mange generasjoner.  De har ikke bare brukt «naboens» hanhund for den er så snill!

Som oppdretter har man ett forvaltingsansvar for rasen!

oppdretteren gjør mange valg basert på sansynligheter, følelser og intuisjon, men aller viktigst er kunnskap.  Det er et stort ansvar å drive oppdrett.  Hundeavl må ikke drives kun på bakgrunn av egne ønsker.  Man må vurdere risikoen og alltid sette mental og fysisk helse i fremste rekke for sitt oppdrett.

Når en valp kommer inn i huset til den nye valpekjøperen, er det starten på et nytt liv – og for eierne ofte starten på en ny livsform.  Det gir enormt mye glede å ha en hund – og desto mer smerte å miste den.  Denne risikoen for at det skal gå galt, er det oppdretterens ansvar å gjøre så liten som mulig.

Det er en oppdretters  plikt overfor rasen å arbeide for å ivareta og utvikle de positive og rasetypiske egenskapene.

Norsk Retrieverklubb(NRK)har en egen oppdretterliste over oppdrettere som følger NRK`s avlskrav  og som har satt seg inn i RAS.

NRK har også egen valpeliste, men siden det er så stor pågang på valper er ofte valpene solgt før de blir født så da er ikke valpelisten så mye brukt av oppdretterene.

 

Helse er viktig og ofte er foreldrene til valpene som annonseres på FINN og Facebok kun HD og AD rønket, men helse er så mye mer en hofter og albuer.  En ting som ofte «glemmes» av de som annonserer på FINN/FB er PRA testing av sine avlsdyr, en valp kan bli blind hvis fks begge foreldrene er bærere av sykdommen, er hunden bærer vil den aldri utvikle sykdommen så eneste måten  å finne ut på er å DNA teste avlsdyrene.  Oppdrettere som står på oppdretterlisten til NRK  er nøye med å vite PRA status på sine avlsdyr.

 

Noen råd til deg som skal kjøpe valp:

  • Sjekk oppdretterlisten og valpelisten til Norsk Retrieverklubb
  • Ring til aktuelle oppdrettere, ikke send SMS
  • Skriv ned ting du lurer på før du ringer(fort å glemme ting under en samtale)
  • Vær ærlig på spørsmål fra oppdretter
  • Velger du å stå på venteliste hos flere oppdrettere, så gi beskjed til de andre oppdretterene når du har skaffet deg valp, så de kan stryke deg fra listen

 

Husk at selv om du kjøper fra en seriøs oppdretter kan hunden få sykdom, men risikoen er mindre en hvis du kjøper fra noen som ikke står på oppdretterlisten.

Lurer dere på noe så ta gjerne kontakt med Raserådet på mail golden@retrieverklubben.no