Norsk Retrieverklubb

Flat Coated Retriever – Turboretrieveren som aldri blir voksen

Tekst og foto: Kirsti Ekstrøm

På begynnelsen av 90-tallet ble jeg kjent med Cita. Hun bodde like ved min families hytte, og i motsetning til de andre flattene jeg hadde møtt, var hun en trivelig hund. Hun kom stadig på besøk til vår lille dvergpuddel, som regel våt i pelsen etter å ha tatt seg et bad på veien, men klarte allikevel ikke å sjarmere meg nok til at jeg skulle velge flat da jeg skulle kjøpe min første egne hund.

Min niese ble stor fan av Casir etter å ha snørekjørt med ham i påsken
Min niese ble stor fan av Casir etter å ha snørekjørt med ham i påsken

 

Min andre og tredje hund ble derimot flat, og nå klarer jeg ikke å se for meg noe liv uten. Det var nemlig i prosessen da jeg hadde bestemt meg for å kjøpe en hund til, at flatten dukket opp som et alternativ. Noen av kriteriene mine var at jeg ville ha en hund med masse fart, den skulle være lettlært, uproblematisk i forhold til hunder av samme kjønn, og helst pen. Den første ble kjøpt først og fremst for å trene lydighet og gå turer, mens den andre ble kjøpt også for å trene jakt. Jeg føler at jeg har fått akkurat det jeg ville ha, men i tillegg har jeg også blitt svært godt kjent med de andre sidene til flatten.

Tenker du på å kjøpe deg en flat, er det nemlig en del ting du må ta i betraktning. Først og fremst bør du ha en stor porsjon humor. Flatten blir aldri voksen! Små innslag av særdeles barnslig oppførsel må du regne med dukker opp med jevne mellomrom.

Casir synes lydighetstrening er noe av det morsomste som finnes, men på konkurranser underholder han gjerne publikum med å gjøre ting han egentlig ikke skal gjøre - i hvert fall ikke riktig ennå
Casir synes lydighetstrening er noe av det morsomste som finnes,
men på konkurranser underholder han gjerne publikum med å gjøre ting
han egentlig ikke skal gjøre – i hvert fall ikke riktig ennå

 

Kenguru-genet ligger i de fleste flatter. Selv om de har fire ben som alle andre hunder, har de ikke forstått at alle fire bena som regel skal være på bakken, eller i hvert fall i umiddelbar nærhet. Ønsker du en hund som ikke hopper opp på deg, barna, naboen eller tilfeldige ofre, bør du vektlegge å ikke la den gjøre det fra dag én. Tillater du at valpen står på to ben, kommer den garantert til å gjøre det som voksen. Er du derimot flink, slik at hunden lærer at den ikke skal hoppe opp på deg eller andre, betyr ikke det nødvendigvis at den ikke hopper i det hele tatt. Det går nemlig også helt fint å hoppe rett opp og ned på samme sted.

Kenguru-hoppingen kan bli et unyttig triks man viser for venner og kjente (anbefales ikke!)
Kenguru-hoppingen kan bli et unyttig triks man viser for venner og kjente (anbefales ikke!)

 

Slikking er et typisk flat-fenomen. Tunga brukes ikke bare til å drikke vann, vaske seg, få i seg mat og lignende. Neida, den brukes til å vaske deg, barna, naboen og tilfeldige ofre på to og fire ben. Det beste er å slikke rett på huden, men er ikke den tilgjengelig, må du regne med at håret ditt eller bukser og gensere gjør omtrent samme nytte. Andre hunder skal gjerne slikkes inni munnen. Møter den en likesinnet på sin vei, er det utrolig hvor lenge de kan stå der og slikke på hverandre.

Spiff synes jakttrening er noe av det morsomste man kan gjøre
Spiff synes jakttrening er noe av det morsomste man kan gjøre

Selv om du går i skogen en tørr sommerdag, kan du ikke regne med at flatten er tørr etter turen. Vann er det morsomste i hele verden, og de er eksperter på å finne vann selv der du ikke ante at det fantes. Det beste er om det er møkkete og lukter vondt. Ingenting er vel som å bli helt gjennomtrukket av dette deilige, uimotståelige våte. Avføring er også en slager. Om det er kuer, elger eller mennesker som har lagt det fra seg, spiller ingen rolle. Det er utrolig hvor fantastisk det er å rulle seg i det. Døde frosker eller mus duger også. Andre velger å spise det. Men fortvil ikke – det kan avlæres (nesten?). I myrer er det alltid noe spennende som må utforskes, og flatten går grundig til verks. Det mest spennende ligger selvfølgelig dypt nedi myra, men målbevisst som den er, tar det ikke lang tid før den når bunnen.

Spiff har funnet seg en herlig badeplass
Spiff har funnet seg en herlig badeplass

Flatten er opptatt av å være sammen med flokken sin. Favorittliggeplassen er som regel der du er, og gjerne helt inntil deg. Hvis mine kan velge om de vil ligge i en myk sofa på den andre siden av stua eller på et hardt gulv inntil meg, velger de som regel det siste. Den vil også gjerne være der det skjer noe. Har du tenkt deg en tur på badet, blir flatten gjerne med for å holde deg med selskap. Noen flatter liker også å holde deg med selskap når du støvsuger eller gjør annet husarbeid. Du kan like gjerne bli vant til å snuble i den først som sist.

Ansiktsmaske skal visst være bra for huden
Ansiktsmaske skal visst være bra for huden

 

Ball- og pinnekasting kan kanskje virke som en morsom treningsform. Men husk på en ting; en flat er lett å stresse opp, og det som tilsynelatende var god underholdning kan bli til stor plage både for deg selv og omgivelsene. En ball- og pinnegal flat er slitsom å omgås med.

Flatten elsker som kjent å bære på ting. Det er ikke dermed sagt at den har behov for å bære på ting absolutt hele tiden, og man kan fint lære den at den ikke skal plukke opp sko og andre ting du anser som dine. Det kan bli slitsomt å aldri ha et par sko samlet. Apporteringslysten går for øvrig bra sammen med latskap. Du kan lære den til å plukke opp fjernkontrollen, mobiltelefonen, en colaboks, et glass, en neglefil, nøkler eller penger du mister på gulvet (bruk fantasien).

Spiff begynte å apportere colabokser 4 måneder gammel
Spiff begynte å apportere colabokser 4 måneder gammel

 

Flatten logrer mye. Halen brukes ikke bare til å kommunisere med oss eller andre firbente, men også til å rydde bordet for deg. Spesielt liker den å rydde bordet når du akkurat har fylt opp kaffekoppene. Halen brukes også til å slå av og på TV-en, eller banke på naboens dør hvis du bor slik til. Jeg har opptil flere ganger måtte si unnskyld til naboen og forklare at jeg ikke banket på, men at hunden min logret på døren. Er du litt uheldig og har en flat med litt lite pels på halen, kan man få blåmerker på leggene av å stå for tett.

Den har et stort aktivitetsnivå. Den kan holde det gående i timevis, men trenger også å bruke hodet for å bli en veltilpasset hund. Ikke finn på å kjøp en flat dersom du ikke er veldig glad i å gå på turer eller ikke skal trene den til noe spesielt. En flat som kun får noen rusleturer i nabolaget, blir sjelden verken hyggelig å gå på tur med eller å ha i hus.

Får denne rasen det den krever av mosjon og trening mentalt – ja, da har du en fantastisk flott hund. Da er den koselig å være sammen med både for deg og de som kommer på besøk, og din beste tur- og treningskompis. Jeg kan også love deg at du får mye å le av da den er og blir hundeverdenens Peter Pan – alltid klar for å være med på nye eventyr. La den bære kløv, trekke deg på ski, tren med den, la den utfolde seg i skog og mark – da lever flatten det livet den fortjener, og du får mange fine stunder med den flotteste rasen som finnes.

Det går unna i skiløypa når man har slik trekkhjelp
Det går unna i skiløypa når man har slik trekkhjelp